• Română
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
  • Français

Sectorul economic

Găsindu-se amplasat lângă Sectorul Sistematic, acest sector cuprinde colecția plantelor considerate utile, întrebuințate direct sau indirect de către om. Botanica economică este o ramură în care se intersectează informațiile venite din cadrul mai multor discipline, precum agronomia, horticultura, antropologia, chimia, farmacologia etc. De exemplu, legătura dintre botanică și antropologie reprezintă modul în care oamenii folosesc sau au folosit în trecut plantele pentru alimentație sau pentru calitățile lor curative.

O importantă componentă a Sectorului Economic este reprezentată de plantele medicinale. Aici pot fi văzute specii spontane (din natură) sau cultivate, care datorită compoziției chimice au proprietăți farmaceutice, fiind utilizate în terapeutică. Ele reprezintă remedii naturale recomandate în tratamentul diverselor afecțiuni digestive, cardiovasculare, hepatice, respiratorii, circulatorii etc.

Macul californian (Eschscholzia californica) este o plantă decorativă, care poate fi utilizată și în gastronomie

Plantele alimentare acoperă o parte semnificativă a sectorului. Ele sunt clasificate în principal după părțile lor anatomice care sunt utilizate cu precădere. Dintre categoriile majore pot fi enumerate legumele frunzoase (salata, pătrunjelul, rucola – Eruca sativa etc.), solano-fructoasele (cartoful, tomatele, ardeiul etc.), rădăcinoasele și bulboasele (morcovul, păstârnacul, pătrunjelul, ceapa etc.) sau păstăioasele (mazărea, fasolea, soia – Glycine max etc.). Cerealele sunt reprezentate în special de graminee, cultivate pentru fructul denumit cariopsă, aici fiind incluse grâul, ovăzul, secara sau porumbul (în mai multe varietăți). Plantele furajere, care servesc ca hrană pentru animale, sunt împărțite în cele care se găsesc spontan în pășuni sau  fânețe (graminee furajere, precum păiușul – Festuca pratensis – și firuța – Poa pratensis) și cele cultivate (ca de exemplu lucerna).

Fructe de gutui (Cydonia oblonga)

Plantele tehnice cultivate în Sectorul Economic cuprind grupa celor textile din care se obțin fibrele tehnice folosite la confecționarea diferitelor pânze și împletituri. Plantele tinctoriale (ex. Calendula officinalis) sunt cele utilizate ca și coloranți vegetali. Există de asemenea și plantele melifere, importante surse de nectar din care albinele prepară mierea.