Grădina japoneză
A fost concepută de Alexandru Borza în stilul tradițional intermediar gyō nō niwa. Punctul central al grădinii japoneze este ceainăria, construită pe un mic lac și îmbrăcată în frumoasa glicină (Wisteria sinensis). Elementele arhitecturale specifice sunt numeroase: două mici cascade, o punte de piatră care conduce pe o insulă, un pod curbat tradițional japonez, lanterne de piatră, pietre de pășit – care alcătuiesc cărări ce te conduc prin toată grădina, o fântână de piatră și un adăpost specific din lemn, precum și o poartă sacră torii.
În acest cadru arhitectural tradițional japonez, care s-a păstrat în Grădina Botanică A. Borza de-a lungul timpului, cresc plante specifice florei din Japonia și China. Dintre arbori și arbuști menționăm: Cercis chinensis – cu frumoasele flori ce apar înaintea frunzelor, arborele pagodelor (Ginkgo biloba) – aflat la intrarea în pavilionul japonez, diverse specii de Magnolia etc.
Tot aici se întâlnesc specii ornamentale, originare din Asia: ploaia de aur (Forsythia), gutuiul japonez (Chaenomeles), Kerria japonica, diverse specii asiatice de liliac (Syringa). Grădina japoneză este înfrumusețată de asemenea de hortensii (Hydragea), bujori (Paeonia), stânjenei (Iris), crizanteme (Chrysanthemum).