• Română
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
  • Français

Statuile din Grădina Botanică

Publicat de grbotadmin pe

Grădina botanică deține o colecție importantă de statui realizate de diferiți sculptori, din diverse perioade ale dezvoltării sale.

Bustul profesorului Al. Borza a fost realizat în anul 1973 de către sculptorul Virgil Fulicea (1907-1979) și dezvelit in 1977. De numele ctitorului grădinii botanice clujene se leagă una dintre cele mai importante opere științifice în botanica românească, începutul studiilor covorului vegetal al României (fitosociologia), precum și inițierea primelor proiecte de ocrotire a naturii în țara noastră și crearea primelor rezervații naturale și parcuri naturale.

Bustul profesorului Alexandru Borza a fost realizat în anul 1973

Bustul botanistului Florian Porcius a fost realizat de sculptorul Elaș Doina (1928 – 2014). Florian Porcius (1816 – 1906), a fost unul dintre cei mai de seamă botaniști români, membru titular al Academiei Române. A colaborat cu Dimitrie Brândză  la Flora Dobrogei, elaborând cheile de determinare și diagnozele plantelor. A descris o serie de specii noi precum Heracleum carpaticum și Centaurea carpatica, iar altele îi poartă numele: Festuca porcii, Saussurea porcii.

Florian Porcius (1816-1906) a fost unul dintre cei mai de seamă botaniști români

Statuia de bronz a poetului Mihai Eminescu, executată de sculptorul Oscar Han (1891-1976), a fost dăruită grădinii botanice în anul 1935 de către primăria municipiului Cluj-Napoca. Aceasta a fost așezată într-un colț pitoresc al grădinii botanice, la umbra unor falnici tei.

Statuia poetului Mihai Eminescu

Ceres, zeița romană a agriculturii, este statuia situată în grădina romană. Ceres provine din îmbinarea dintre o divinitate veche italică agrară și zeița greacă Demeter. După izvoarele latine, sabinii numeau ceres pâinea și grânele. Romanii o serbau prin festivalurile Ludi Cereris sau Cerealia, din luna aprilie, venerând-o drept protectoare hranei, a recoltelor și cea care-i învață pe oameni tehnicile agriculturii: semănatul, seceratul, etc.

Ceres – zeița romană a agriculturii

Fata cu ulcior, statuie aflată pe platoul Complexului de Sere este realizată de sculptorul, Puskás Sándor (1928 – 2020) membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu atelierul la Târgu Mureș. Sculptorul este realizatorul a numeroase statui inspirate de literatură, istorie, etnografie, majoritatea amplasate în piețe și parcurile din diferite orașe, precum și a unor monumente funerare din Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

“Marea Doamnă a Călatei”, statuie realizată de sculptorul clujean Kolozsvári-Szeszák Ferenc (1881-1919), este situată în Sectorul Sistematic al grădinii botanice. Statuia o reprezintă pe cea care a atras atenția lumii asupra artei populare din zona etnografică Călata. Gyarmathy Hory Etelka, născută în 1843 la Mănăstireni în familia unui pastor, a învățat de mică arta cusutului cu modele din ținutul Călatei. În 1864 se căsătorește și se mută la Huedin (județul Cluj), unde continuă să se preocupe de arta populară. Prin măiestria sa în arta broderiei, a făcut cunoscute lumii întregi modele de broderie din această zonă.

„Marea Doamnă a Călatei”